15 Kasım 2007 Perşembe

Türkiyede Hipnoz'un Durumu

Avrupada yüzyillardir tartışılan bu konu maalesef ülkemizde henüz tartışma safhasına bile gelmemiştir. Her şeyi 200-300 yil geriden takip eden ülkemiz, henüz hipnozu da keşfetmiş değildir. Bizi bu karamsarlığa götüren olgular, Türkiye’de henüz ciddi ve devamli bir ilmi çalışmanın olmamasidir.
Örendiğimize göre ülkemizde ilk ciddi çali5ma, konuyla ilgili olarak Cemil Sena Ongus tarafindan 1935- 1951 yillannda yapilan bir tercümedir. Pierre Janet’in kitabinin dilimize (”Ruhi Mucizeler” ve “Hipnotizma” )kazandirilmasindan sonra 1946′larda Dr. Bedri Ruhselman’ın kendi spirutualist bakış açisindan yayınladığı eserlerinde hipnotizmayla ilgili kısımlar görmekteyiz. rmekteyiz. 1951 de ülkemize gelen D.D.Watson isimli bir §ahis aracillkiyla yapilan çalışmalar ile hipnoz ülkemizde üniversitelerde taninma imkani bulunmuştur. Bir kisim operasyonlar hipnoz ile yapilrmştir. İlk ciddi ilmi çalışma Dr. Cb Tan tarafindan yapılmıştır.
Dr. Can bu konuyla ilgili Türkiye’de ilk tezi vefti§tir.Dr. Can’ın arkadaşı Dr. Aksoy’da yaptığı bir çalışma ile Türk Nöro-Psikiyatri cemiyetinde ilk ilmi ve ciddi tebliği sunmuştur. Dr. Sevil Akay ve Prof. Dr. Orhan Toygar da hipnotik anestezi ile operasyonlar yapmışlardır.
5u anda konuya ilgi duyan ilim adamlarımızın sayisi oldukça çoktur. Ülkemizde bu konudaki en ciddi çalışma ProLDr. Recep Doksat tarafindan yapılmıştır. Kendisinin ihtisas tezi romatizma üzerindedir. Ve temeli bu tez olan eseri yayinlami§tir. Aynca yine bir ihtisas tezi olan hipnodonti Diş hekimi Turan Cengiz tarafindan hazırlanmıştır.Pekiyi derecede kabul edilmiştir.
Prof.Dr. Ahmet Edip Uysal ve Prof.Dr.Hayati Çelebi’nin yayinladigi çeşitli makaleler bulunmaktadir. Yine Pediatrist Dr. Murat Yurdakôk’ün yayinladigi hipnotizma kitabi da vardir. Ülkemizde ilk defa konunun üniversite bünyesinde bir kongrede tartışılması Erzurum Atatürk Üniversitesinde lniustur. 1982 ve Ulusal nörofizyoloji kongresinde hipnotizma paneli düzenlenmiştir. İstanbul ve Bursa’dan Dr. ve Diş Hekimi hipnozitörler hipnozu çeşitli aqllardan tartışmışlardır. Ve, hipnotik anestezi ile sünnet yapmışlardir. Hipnotizmanın cerrahi de uygL?Ianmasini birçok ameliyat ile gerçekleştiren Op. Rr. İsmet Hüsnü Öztürk vefat ettikten sonra ardinda birçok talebe birakmi§tir. Halen ülkemizde İstanbul, Ankara, Bursa, Erzurum ve Kayseri başta olmak üzere birçok merkezlerde çalişmalar yapilmaktadir. Buna rağmen ilmi bir çalışmanın varlığından bahsetmek ise oldukça zordur.

1 yorum:

j dedi ki...

anlamadım çünkü okumadım :)