10 Aralık 2007 Pazartesi

Bütün algı sistemlerini kapatarak sadece görsel ve işitsel uyarılara kulak veriyorsunuz...

- Hocam bize hipnozu tanımlar misiniz?
Hipnoza, özel bir bilinç durumu diyebiliriz; uykudan farkli, tamamen uyanıklılıktan da farkli bir biliç durumu… Kişi uyanıkken tüm algı aletleri-ni kapatip dikkatini bir noktaya toplama kabiliyetine sahiptir. İşte, hipnozda, böyle bir durumda, kişi, farkli bir bilinç durumuna girer. Bu sürede beyin elektrosu normal uyanıklıktaki gi- bi çali5maktadir. Açik birakilan duyudan gelen uyaranlara karşı ise algılama oldukça artmıştır. Fakat şunu üzülerek söylemeliyim ki halk arasinda, hatta hekimler arasinda bile hipnoza mistik bir anlam verilmeye çali5ilrmştn-. Sanki gizli bir gtig bu işi yönetiyor gibi düşünülüyor.
- Peki, hipozun tibbi kullanımı var midir?
Çok az miktarda psikiyatride kullaniliyor, diş hekimliğinde, ağrisiz doğum için kadin dogurada,cerrahide anestezi için kullaniliyor. Ulkemizde çok fazla başvurulan bir yöntem değil. Doğrusu şarlatanlığa açik olduğu için biz eğitimde fazla yer venniyor-uz. Mesela, yillar önce hipnoz öğreten bir gruptan ders aldığım ve diplomam da olduğu halde ben hiç kullanmiyorum.
- Hocam bu bir potensiyeli değerlendirmemek değil mi?
Olabilir, fakat üzerinde uğraşmak gerekiyor. Belki biz daha başka konulara yöneldik ve ilgimiz azaldi. Yani, bu hipnozu küçük gôrdügümüzden değil; kötü kullanıma çok müsait bir şey.
-Türkiye’de akademik çevrede hipnoz nasil biliniyor, ya da bilinmiyor?
Anestesi uzmanlan, diş hekirnleri, kadin doğumcuları, epey yayin okuyorlar. Hekimlerin büyük bir kismi hipnozu biliyor, fakat ilgilenmiyor. Derslerde de bu konuda tartışma yapa-
Prof’. Dr. Orhan Öztürk
cak zaman yok. Belki herhangi bir dersten fedakarlik yapip öğrencilerin sorularina cevap vermek faydali olur; ama dediğim gibi vakit çok sinirli .
-Hocam, literatürü taradığımızda Batida hipnozla ilgili akademik dergiler çıktığını görüyoruz. Batinin akademik olarak hipnoza yaklaşımı nasil?
Tip fakültelerinde, belki psikoloji bölümlerinde hipnozla ilgili pek az öğrenim veriliyor. Ancak mezun ol- duktan sonra merakli olanlar hipnozu kurslarla öğrenebiliyorlar. Ben özellikle ABD’i biliyorum, yoğun kurslar veriliyor. Ancak fakülteler çok organize bir biçimde hipnoz dersi yapmıyorlar. Ancak seminer ve sempozyumlar düzenleniyor olabilir.
-Peki hocam, tip fakültelerine ders olarak konulamaz mi?
Teorik olarak verilmesindz yarar var. Ama onun için özel ders konulabilir mi bilmiyorum. Aslinda kötü kullanimi azaltmak için objektif bir biçimde bu öğretimin belli bir takim
seminerlerle, tarti§rnalarla tip fakültelerinde yapmanin yarari var; hiç değilse sıtaj dersleri sirasinda veya üçüncü sinifta birkaç saatlik ders olarak konulabilir.
- Literatürde 60′lardan bu yana yayınlanmış makaleler gördük. Batililar bunu çoktan beri kullaniyorlar ve epey de ilerleme kaydetmişler…
Bu konudaki gôrü§ümü söyleyeyim: sanildi,,6i kadar yaygın değil. Bazi dernekler var; araştırmalar yaplyorlar. Fakat bunun tipta ve psikolojide son derece yaygin bir yöntem olduğunu söyleyemeyiz.
-Hocam öyleyse kullanilmasi değil de , bu konuda yapilan bilimsel çalışmalar yaygin harhalde.
Mesela fizyolojide ağrı eşiğini yâkselttigine dair bazi araştırmalar var.
Hipnozla bu M saanabiliyorsa hasta, çok ağrı çektiği zaman bu yöntemi kullanabilir.

Hiç yorum yok: